recept: Mátaszéki sertéspaprikás, Kifőzde
Mátaszéki sertéspaprikás
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

60 dkg sertéslapocka,
30 dkg apró gomba,
3 fej vöröshagyma,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
3 dl tejföl,
fél kötés kaporlevél,
zsír, só, bors, őrölt kömény, pirospaprika




Forró zsíron fonnyaszd meg a közepes (fél cm) kockára vágott hagymát, majd húzd le a tűzről és keverj el benne egy kk. pirospaprikát. Tedd rá a kb. 2 cm kockára vágott húst, keverd el alaposan, majd tedd vissza a tűzre és pirítsd, amíg ki nem fakul a husi.
Borsozd meg rendesen, a bors kisegíti a zsírt a húsból, ízesebb és tartalmasabb lesz a szaftja. Azért vigyázz, nehogy sokat tegyél bele, nincs tragikusabb egy borsízű pörköltnél. Az a jó, ha legfeljebb 2-3 késhegynyi bors kerül bele. Tegyél bele pár csipet sót meg őrölt köményt, és öntsd fel kevés vízzel, hogy a húsok hegye kilátszódjék a lé alól.
Fedd le és csendesen főzd, amíg meg nem puhul a hús, ez lapockát használva kb. másfél óra lesz. Közben kevergesd, nehogy leégjen. Ha elfővi a levét, kevés vízzel pótold, sose lepje el teljesen a lé. Félidőben hintsd meg még egy kk. pirospaprikával. Oda hintsed, ahol fortyognak a buborékok, ott jobban elkeveredik. Tedd bele a kockára vágott gombát és kétcentisre feldarabolt paprikát, meg a kettévágott paradicsomot is. A paradicsomot nem kell lehéjazni, leválik a főzéskor úgyis, és egyben kivehető.
Nagyjából egy óra múltán, amikor már majdnem teljesen puha a kaja, fedő nélkül forrald meg kicsit, hogy minél több víz kiforrjon belőle (nem kell teljesen zsírjára sütni), és akkor keverd bele a tejföl felét.
A végén keverd bele a tejföl másik felét is, az apróra vágott kaporral, kóstold meg, és sózzad, ha szükséges (ha túl sós lenne, adj hozzá kevés zsírt). Még két-három percig forralod, és kész is a pompás paprikás, gyönyörű, piros zsírral, illatosan, ízesen. Ha liszttel sűrítenénk, fakó lenne a színe és az íze is. A sűrítést elintézi a rövid lében fővés és a tejföl nyílt, fedetlen forralása.
Nokedlivel tálald, egy kanál tejföllel, csipetnyi friss kaporral díszítve. Paradicsomsalátával vagy céklasalátával igazán finom, a kaportól enyhén pikáns ízű ebéd.

Egy adag tápértéke köret nélkül kb. 475 kCal (22g fehérje, 39g zsír, 6g szénhidrát).



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: pörkölt
 sertéspörkölt
 sertéspaprikás
 paradicsomsaláta
 nokedli

Forrás: Éttermi emlék.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2012.03.16. Utoljára frissítve: 2012.05.28.
Utolsó megtekintés: több, mint 3 órája (2024-05-03 11:05:33 - 2.8)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez